Rundveehouderij

Nieuws 944 x bekeken

Im- en export rundvlees EU blijven dalen

Brussel - De invoer in en de uitvoer van runderen en rundvlees uit de Europese Unie zijn in het eerste kwartaal van 2012 weer gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Ondertussen zijn de prijzen van runderen en rundvlees in de EU blijven stijgen. De voornaamste oorzaak van deze ontwikkeling is de voortdurende krimp in de Europese runderstapel. Vorig jaar is de totale stapel met 1,4 procent kleiner geworden, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Het sterkst kromp de stapel in Griekenland (-7,7 procent). In Bulgarije, Hongarije en Tsjechië werd de runderstapel iets groter.

De voor de Europese vleessector lucratieve export naar onder meer Turkije, Rusland en een reeks overige bestemmingen in Afrika en het Midden-Oosten liep in de periode tot en met zo'n 28 procent terug. In totaal werd 117.000 ton buiten de EU verkocht.

De rundvleesimport bleef eveneens teruglopen, maar minder sterk. Tot en met maart werd nog ruim 68.000 ton rundvlees ingevoerd vanuit landen buiten de EU. Dat is ruim 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de import uit de drie grote Zuid-Amerikaanse exportlanden Brazilië, Argentinië en Uruguay daalde. Uit Namibië, Chili en Australië steeg de import.

Of registreer je om te kunnen reageren.