Rundveehouderij

Nieuws 599 x bekeken

Hogere omzet en minder winst Wamco Nigeria

Lagos – FrieslandCampina Wamco Nigeria heeft haar omzet in 2011 met 16 procent zien toenemen naar 508,7 miljoen euro (104,9 miljard Naira).

De winst daalde met 15 procent naar 48 miljoen euro. Dit blijkt uit gegevens die in Nigeria bekend zijn gemaakt.

Wamco, waar FrieslandCampina mede-eigenaar van is, had in het afgelopen jaar flink last van overstromingen in Nigeria. Het bedrijf heeft vaker te kampen met wateroverlast. Dat komt omdat het bedrijf lager is gelegen dan de omgeving en er regelmatig overvloedige regenval plaatsvindt. Hierdoor stond afgelopen jaar in juli 1,5 tot 2 meter water in een groot deel van de fabriek. Ondanks de waterproblemen en moeilijke economische omstandigheden is Wamco tevreden met het behaalde resultaat. "Ondanks de onderbreking van de bedrijfsvoering, als gevolg van de verwoestende overstromingen, en de moeilijke economische omstandigheden zijn de commerciële en financiële prestaties bevredigend." Wamco heeft haar marktaandeel in 2011 ondanks de tegenslagen licht zien  toenemen van 45 naar 46 procent. De onderneming heeft ook bekend gemaakt in de toekomst meer melk af te willen nemen van lokale producenten. Op het moment wordt er al een bescheiden hoeveelheid melk afgenomen van lokale producenten zoals de Shonga dairies gelegen in de staat Kwara. Het zuivelbedrijf werkt samen met de overheid om de lokale melkproductie te stimuleren. Doel is om de import van melkpoeder in de toekomst te beperken. De import van melkpoeder ligt in Nigeria gevoelig, en er gaan stemmen op voor een importverbod. Gevolg zou volgens de industrie zijn dat veel zuivelbedrijven hun deuren moeten sluiten aangezien de lokale productie te beperkt is om in de vraag te voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.