Rundveehouderij

Nieuws 7322 x bekeken

Gras maaien deze week volop aan de gang

Doetinchem - Bij de meeste veehouders zijn er al enkele percelen gras gemaaid of wordt deze week de eerste snede van het land gehaald. Gelet op het gewas kan dat op de meeste plekken ook prima, maar het weer werkt niet altijd mee. Het zijn dus goede tijden voor de verkopers van inkuilmiddelen en ook voor de grasdrogers.

 

Waar het maaien dit jaar het eerste om zich heen greep, lijkt moeilijk vast te stellen. Vanaf diverse plaatsen in het land komen berichten binnen over al gezette kuilen. Zeker is dat veel melkveehouders in Flevoland vorige week de kans al hebben  benut om een mooie snede gras aan de kuil te rijden. Niet iedereen slaagde erin om de klus in een keer te klaren. In een aantal gevallen ging er een bui regen overheen.

Ook vanuit Limburg, de Achterhoek en Overijssel komen er berichten dat volop is gemaaid. Het lijkt er op dat dit jaar gemiddeld een week later wordt gemaaid dan vorig jaar, maar met 2010 is er niet zoveel verschil in maaidatum. In 2009 werd een week of twee eerder gemaaid dan nu.

Voor veehouders die in onzekerheid zitten over de  vraag of hun gras eraf kan, is het misschien raadzaam om even het inkuiljournaal van Barenbrug te raadplegen. Volgens dit inmiddels wekelijkse journaal is de kwaliteit van het gras en de lengte op de meeste plaatsen in het land goed genoeg om de maaimachine er in te zetten. Toch maakt dit nog geen einde aan alle onzekerheid. Veehouders moeten zelf het weer in de gaten houden en er op letten dat het gras niet te nat aan de kuil komt. Lukt dat niet, omdat het weer de komende dagen te slecht blijft, dan bieden inkuilmiddelen uitkomst. Bij Barenbrug weten ze ook welk middel dan de voorkeur verdient. Dat zal echter ook wel met commercie te maken hebben. Zeker is in ieder geval dat verkopers van inkuilmiddelen de komende tijd goede zaken kunnen doen.

Wil Hartog van grasdrogerij Hartog in het Noord-Hollandse Lambertschaag weet dat niet alleen de lengte en de kwaliteit van het gras ertoe doen bij de vraag of er nu al kan worden ingekuild of niet. Ook de soort gras doet ertoe.

Vanwege het koude en vochtige weer heeft hij het ook al druk met zijn bedrijf. Maandag is hij voor het eerst  begonnen met  het drogen van gras en ploegen van zijn bedrijf zijn deze week op verschillende plaatsen in de weer om gras te oogsten. Dat hij het daarbij niet schuwt om kilometers te maken, blijkt uit de plaatsen waar de drogerij actief is. De Beemster is nog dichtbij, evenals de Wieringerwaard, maar Bunschoten ligt al niet meer naast de deur. "We werken binnen een actieradius van 100 kilometer om de drogerij heen," stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.