Rundveehouderij

Nieuws 749 x bekeken

Franse melkjaar was 'buitengewoon'

Parijs – De Franse melkproductie is in het afgelopen melkjaar uitgekomen op ruim 24 miljard liter, het hoogste niveau sinds 1988. Dat is 4,1 procent meer dan tijdens het melkjaar 2010/11 of 3,4 procent meer na correctie voor het botervetgehalte.

"Een buitengewone campagne", geeft de agratische infodienst Agreste dan ook aan. Frankrijk is met die productie van om precies te zijn 24.042.698.000 liter echter nog altijd bijna 1,5 miljard liter, ofwel 3 procent, onder het nationale quotum gebleven, geeft Agreste aan. Dat verschil is echter wel kleiner dan in voorafgaande melkjaren.

Agreste denkt dat het aantrekkelijke niveau van de melkprijs de veehouders ertoe heeft aangezet de productie op te voeren. In de maand april lag de Franse melkproductie volgens voorlopige cijfers opnieuw hoger dan een jaar eerder maar de toename begint wel minder te worden.

De productie van zuivelproducten ligt in het eerste kwartaal over vrijwel de hele linie ook hoger dan een jaar geleden. Zo werd aan verse melk 11 procent meer gefabriceerd, komt de productie van boter ruim 5 procent hoger uit en is bij kaas sprake van een groei met iets meer dan 3 procent. In de laatste categorie springen vooral Edam- en Gouda-achtige kazen eruit met een toename van meer dan 17 procent naar de echter nog altijd bescheiden hoeveelheid van 2.243 ton. Ter vergelijking: aan camembert werd in deze periode 26.112 ton geproduceerd en aan brie en vergelijkbare kazen 38.697 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.