Rundveehouderij

Nieuws 404 x bekeken

DDB: Nederlandse politiek houdt zich afzijdig bij hervorming landbouwbeleid

Nes - Nederlandse politici en beleidsmakers houden zich afzijdig bij het hervormen en herstellen van hiaten in het huidige landbouwbeleid. Dat stelt de Dutch Dairymen Board (DDB).

De belangenorganisatie vindt het spijtig dat Nederland, als topexporteur van landbouwproducten, zich niet meer met het Europese landbouwbeleid bemoeit. “Juist Nederland heeft alle belang bij het herstellen van het evenwicht in de landbouwketen, zodat de continuïteit van de sector niet in gevaar komt.”

De DDB vindt het positief dat meerdere voorstellen van de European Milk Board tot marktordening, een groeiend gehoor vinden in de discussies rond de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De belangenorganisatie voelt zich gesterkt door kritische uitlatingen van Europarlementariër Michel Dantin over de inhoud van het Melkpakket. Hij heeft bij de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening de leiding. Dantin verzamelt de standpunten van alle politieke groepen en tracht daaruit een zo breed mogelijk gedragen standpunt te destilleren. Volgens Top Agrar vindt Dantin het Melkpakket onvoldoende. Zo zou hij melkveehouders in het geval van overaanbod, de mogelijkheid willen bieden tot vrijwillige productieverlaging. Ook zou hij voorstander zijn van sterkere producentenorganisaties. Daarvoor moeten er vrijstellingen van het mededingingsrecht worden gemaakt.” Dantins rapport wordt midden juni in de Landbouwraad voorgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.