Rundveehouderij

Nieuws 436 x bekeken

Arla schrapt wereldwijd 250 banen

Aarhus - Zuivelonderneming Arla schrapt wereldwijd 250 administratieve arbeidsplaatsen, waarvan 90 in thuisbasis Denemarken. Dat heeft het Scandinavische bedrijf bekend gemaakt

Nog eens 150 andere kantoormedewerkers krijgen een andere baan in het concern. Ook voor de Nederlandse vestiging zal het gevolgen hebben. Welke dat zijn, is nog niet te zeggen, aldus een woordvoerder. "Wel is duidelijk dat we de ingezette strategie doorzetten," vertelt hij.
De ingreep wordt genomen om kosten te besparen. Bij elkaar moet de afgeslankte organisatie tegen de 70 miljoen euro aan kosten per jaar besparen.

De reorganisatie is een uitvloeisel van de recente overname van het Zweedse Milko en het Duitse Hansa Milch, zij het indirect, zegt directietopman Peder Tuborgh. Op zichzelf waren de overnames niet groot genoeg om radicale efficiencyverbeteringen te genereren. ”Daarom nemen we dit initiatief.”

Ook zijn de bezuinigingen nodig om de concurrenten bij te kunnen benen.
Tuborgh: ”Het is onze verantwoordelijkheid richting onze melkveehouders, die hun melk en geld in Arla investeren, dat de omzet aanzienlijk harder stijgt dan de kosten. Onze concurrenten zetten hun ideeën sneller dan voorheen om in daden. Daarom hebben we een betere manier van werken nodig.”

De noodzaak om een voldoende grote melkplas vast te houden is volgens Tuborgh daarbij essentieel, vooral tegen de achtergrond van de ambitie om de populairste zuivelfabrikant te zijn bij de consument in Noord-Europa.

Arla telde per begin dit jaar  6.000 administratieve medewerkers op een totaal personeelsbestand van ruim 17.400. Het draaide in 2011 een omzet van 7,4 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.