Rundveehouderij

Nieuws 674 x bekeken

Amerikaans rundvleesbedrijf bijna ten onder door 'pink meat'-discussie

Sioux City - Het Amerikaanse rundvleesbedrijf Beef Products Inc. (BPI) sluit drie van zijn vier productievestigingen.

Dit gebeurt nadat het bedrijf twee maanden geleden al had besloten de productieactiviteiten in deze vestigingen tijdelijk op te schorten. De geplande sluiting kost 650 mensen hun baan. BPI sluit vestigingen in Amarillo (Texas), Garden City (Kansas) en Waterloo (Iowa). De vestiging in Sioux City in Nebraska blijft open.

De gang van zaken is een rechtstreeks gevolg van de discussie over de toepassing van 'pink slime' in rundergehaktproducten. Pink slime is restvlees dat wordt gewonnen uit beenderen. Het wordt behandeld met ammoniak om bacteriegroei tegen te gaan en als ingevroren product verhandeld en toegepast in gehaktproducten. Twee maanden geleden ontstond in de VS een heftig debat over de toepassing van dit product. Er zou sprake zijn van economische fraude. Het product raakte verdacht en verschillende foodservicebedrijven en supermarkten weigerden het product van BPI nog langer af te nemen.

Een woordvoerder van BPI stelde bij het bekendmaken van de sluitingen dat er sprake is van miscommunicatie en dat BPI achter zijn producten blijft staan.

Productie van 'pink slime' zoals in Amerika is in Europa niet toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.