Rundveehouderij

Nieuws 758 x bekeken

Alpro mag term 'yoghurt' niet gebruiken

Breda - Producent van sojaproducten Alpro Nederland mag de term 'yoghurt' niet meer gebruiken om haar toetje Mild & Creamy aan te prijzen. Dat heeft de rechtbank in Breda besloten, nadat de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) een kortgeding tegen Alpro had aangespannen.

Het gebruik van de term 'yoghurt' voor sojaproducten is volgens de rechtbank in strijd met Europese regelgeving. Alpro moet van de rechter binnen tien weken de vermelding 'yoghurtculturen' van de verpakkingen van het product Mild & Creamy verwijderen.

Ook mag Alpro de term ‘yoghurt’ en alle varianten daarop die suggereren dat sprake is van een zuivelproduct niet meer gebruiken in reclame-uitingen en andere publicaties. Ten slotte moet Alpro een rectificatie plaatsen op haar website.

Volgens een Europese verordening is het verboden om bij producten die geen melk bevatten de suggestie te wekken dat het zuivelproducten zijn. Die suggestie wordt volgens de rechter ook gewekt met termen als ‘yoghurtvariatie’ en ‘yoghurtcategorie’.

"We zijn blij dat de rechter opnieuw heeft vastgesteld dat bepaalde termen alleen zijn voorbehouden aan zuivel", laat een woordvoerder van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) weten. "Consumenten kunnen hierdoor niet langer worden misleid."

Alpro was voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar. Niet bekend is of de producent van sojaproducten in hoger beroep gaat.

In 2006 spande de NZO ook al een kort geding aan tegen Alpro. De onderneming werd toen verboden nog langer de indruk te wekken dat sojadrinks en desserts een soort melkproducten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.