Rundveehouderij

Nieuws 1504 x bekeken 4 reacties

16,4 miljoen euro superheffing

Zoetermeer – Nederland moet Brussel over het afgelopen melkjaar 16,4 miljoen euro superheffing betalen. Dat meldt het Productschap Zuivel.

Voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, Kees Romijn, spreekt van ‘verloren euro’s’. “De Europese melkproductie bevindt zich nog steeds 4 procent onder het totale quotum.”

De Nederlandse melkveehouders hebben in het melkjaar, dat liep van 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012, ruim 59 miljoen kilo meer melk aan de zuivelfabrieken geleverd dan het door de EU vastgestelde quotum. Procentueel bedraagt de overschrijding 0,5 procent. Vorig jaar was sprake van een overschrijding van 1,20 procent en werd er 38,7 miljoen euro superheffing betaald.

De kans dat er naast de geplande quotumverruiming richting 2015, het jaar waarin het quotum wordt afgeschaft, nog zaken gaan veranderen, acht Romijn niet groot. Extra productieruimte richting 2015 zit er niet meer in. “Zelf voor een vetcorrectie, de relatief eenvoudigste manier om het quotum verder te verruimen, is in Brussel geen meerderheid te vinden.” Een vetcorrectie zou volgens Romijn zonder Europese Commissie en Europees Parlement kunnen worden gerealiseerd. Het zegt voor hem genoeg dat zelfs dit niet lukt. Ook tegenstanders van de afschaffing van het melkquotum krijgen volgens Romijn nul op rekest. Hun stem wordt weer sterker nu de melkprijzen steeds meer onder druk komen te staan.

In de afgelopen vijf jaar heeft Nederland in totaal 151,6 miljoen euro superheffing betaald. De hoogste superheffing, 43,8 miljoen euro, werd betaald over seizoen 2008/2009.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Dank zij de superheffing is de prijs nog enigszins overeind gebleven. Er zullen keiharde klappen vallen na 2015 als het een vrije markt wordt.

 • Gerjo-Kompier1

  Ja, naast het overeind houden van de melkprijzen zorgde het quotum ook voor kunstmatig lage (ruw)voer prijzen. Wie zijn bedrijf ook van (ruw)voeraankoop afhankelijk heeft gemaakt, krijgt klappen van twee kanten.

 • Heijdravleesvee

  de ondernemers zullen weer kunnen ondernemen. de rest valt af.

 • Mels

  O,we zijn allemaal achter de waarheid gekomen,wat ik al een tijdje verkondig op deze site gaat waarheid worden.Melkveehouders die op de fles gaan,het is aanstaande!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.