Rundveehouderij

Nieuws 1897 x bekeken

'Schmallenberg-virus mogelijk hardnekkiger dan Blauwtong-virus'

Brussel - Het Schmallenberg-virus toont veel vergelijkingen met het Akabane-virus en is mogelijk moeilijker te bestrijden dan het Blauwtong-virus.

Dit zei Peter Kirkland van het ministerie van landbouw in Australie op een wetenschappelijke bijeenkomst over het Schmallenberg-virus, georganiseerd door de Europese Commissie. Het Schmallenberg-virus is het meest verwant aan virussen uit de Simbu serogroep van de familie orthobunya-virussen. In deze groep vertoont het Schmallenberg-virus gelijkenis met Shamonda-virus, Akabane-virus en Aino-virus.
Volgens Kirkland is de verspreiding van het Akabane-virus voorspelbaar en vertonen dieren een hoge immuniteit als ze eenmaal besmet zijn geweest. Daarnaast vertonen de uitbraken van dit virus lange intervals (10 tot 15 jaar). Volgens Kirkland kan dit mogelijk ook het geval zijn bij het Schmallenberg-virus. “De laatste maanden heeft het virus tot heftige uitbraken geleid maar het virus kan over een paar jaar tot een stabilisatie komen. Maar ik verwacht dat, op basis van de beschikbare informatie, het Schmallenberg-virus moeilijker te bestrijden is dan het Blauwtong-virus”, aldus Kirkland.
De stillegging van de handel naar aanleiding van de Akabane-virusuitbraken in Australie hebben nog steeds economische gevolgen voor de veehouders, ook al geeft het virus inmiddels weinig problemen door strenge monitoring. Levende dieren voor export moeten nog steeds getest worden, alsmede de dieren waarvan het sperma en embryo’s worden geexporteerd. “Op basis van onze ervaringen met het Akabane-virus lijkt het me niet verstandig om rigoureuze handelsbeperkingen op te leggen naar aanleiding van het Schmallenberg-virus”, aldus Kirkland.

Of registreer je om te kunnen reageren.