Rundveehouderij

Nieuws 760 x bekeken

Schmallenberg bij rund nog niet voorbij

Den Haag – Het aantal Schmallenberg-besmettingen bij runderen blijft oplopen.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Tot en met woensdag is het virus bij 140 runderen aangetoond. Dat zijn er 13 meer dan vorige week woensdag. 108 rundveebedrijven zijn nog in onderzoek. Dat het aantal runderen oploopt waar het virus wordt gevonden heeft te maken met het moment van besmetting. Bij kalveren geldt een kritieke periode voor besmetting van drachtige koeien en vaarzen tussen 60 en 120 dagen dracht. Uitgaande dat de knutten in november de dieren hebben besmet hebben de koeien die tussen februari en april afkalven de meeste kans hebben op een misvormd kalf.
De piek bij schapen is wel voorbij. Sinds vorige week woensdag is er één besmetting bijgekomen. De teller staat nu op 107 besmette schapenbedrijven. Er is sinds vorige week ook één besmetting bij geiten bijgekomen. Het virus is nu op 6 geitenbedrijven aangetoond.
De provincie die het meest is getroffen door het Schmallenberg-virus is Gelderland. Het virus is daar aangetoond op 24 rundveebedrijven, 19 schapenbedrijven en 3 geitenbedrijven. Het virus is het minst aangetoond in de provincie Flevoland, waar het is aangetoond op 4 rundveebedrijven en geen enkel schapen- of geitenbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.