Rundveehouderij

Nieuws 442 x bekeken

Rundvleesketen Brazilië transparanter door informatiesysteem

Brasilia - De Braziliaanse Confederatie voor landbouw- en veehouderij (CNA) heeft een digitaal informatieplatform ontwikkelt dat transparantie in de rundvleesketen verschaft.

Het zogeheten PGA-systeem bevat alle informatie over registratie en transport van vleesrunderen. Het systeem moet vertrouwen in Braziliaans vlees bij buitenlandse afnemers vergroten.
Het systeem verschaft ook informatie over onder meer de sanitaire condities zoals vastgesteld door middel van de verschillende controlesystemen. CNA-voorzitter Kátia Abreu: “de Braziliaanse vleesexporten zijn in de laatste 20 jaar met bijna 300 procent gegroeid en we hebben de juiste middelen om nog meer te produceren, op een duurzame wijze. Maar dit vergt een snel, modern informatiesysteem.”
De PGA wordt de komende maanden geïntegreerd met de bestaande informatiesystemen van de 27 Braziliaanse deelstaten. Hoewel Brazilië vorig jaar uitgroeide tot de grootste exporteur van rundvlees wereldwijd, is de Braziliaanse inspectie in de ogen van de EU niet van voldoende hoog niveau. In 2009 concludeerde een veterinair controleorgaan van de Europese Commissie dat in Brazilië een inspecteur tegelijk veearts kan zijn van het rundveebedrijf dat hij wordt geacht te inspecteren.
Rusland is voor Braziliaanse rundvleesexporteurs een belangrijke markt. In Brazilië zijn 139 slachterijen geregistreerd voor de export naar Rusland. De Braziliaanse krant Valor Economico schreef begin april dat 91 slachterijen momenteel niet mogen uitvoeren naar Rusland, onder meer omdat de controle op beweging van dieren in de keten onvoldoende zou zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.