Rundveehouderij

Nieuws 1145 x bekeken

’Rendement in melkveehouderij sinds 2000 flink verslechterd’

Aarhus – De verhouding tussen de prijzen van in- en output heeft zich in de melkveehouderij negatief ontwikkeld.

Dat heeft de bedrijfsadviesdienst van de Deense landbouwsectororganisatie LF berekend. Uitgaande daarvan stegen de prijzen van de input (energie- voer- en kunstmestkosten etc.) in de periode 2000-2012 met 46 procent. De financiële opbrengsten van melk, slachtvee en de gewasteelt stegen daarentegen slechts met 13 procent. Gunstige uitzondering in deze reeks van jaren was 2007 met recordhoge melkprijzen met daarna echter weer twee slechte jaren. Het herstel van de melkprijzen in 2010 en 2011 bood volgens de rekenaars niet voldoende soelaas om de gestegen inputkosten volledig te compenseren. Dit onderstreept de noodzaak om de doelmatigheid in de productie voortdurend te verbeteren, aldus de adviesdienst.Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.