Rundveehouderij

Nieuws 414 x bekeken 1 reactie

Q-koortspatiënt: overheid schiet tekort

Drachten – Het landbouwministerie moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt Q-koortspatiënt Frans Berndes.

De chauffeur die in januari 2010 meehielp bij de ruimingen van geiten vindt dat de overheid met twee maten meet. ”Want voor eigen medewerkers die Q-koortspatiënt zijn, zorgt het ministerie wel.”
Berndes lijdt aan het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) dat is opgetreden na een Q-koortsinfectie. Mensen met QVS hebben last van langdurige en ernstige vermoeidheid.
Hij voerde – als chauffeur van een door het ministerie ingehuurd transportbedrijf – containers met besmette laarzen en overalls af. Hij werkt nog wel, maar zit ’s avonds futloos of slapend op de bank.
Berndes voelt zich tekort gedaan door de overheid. ”Voor haar eigen medewerkers die ziek zijn geworden bij de ruimingen zorgt het ministerie wel. Ik heb niets van het ministerie gehoord.” Het ministerie van ELI meldt in een reactie dat alle medewerkers, inclusief inhuurkrachten, de gelegenheid hebben gekregen zich van tevoren en achteraf te laten testen op Q-koorts. ”Op de ruimingslocaties waren beschermingsmiddelen en hebben ruimingsmedewerkers instructies gehad.” ELI wijst verder op jaarlijkse bezoeken aan de bedrijven die zij inzet voor eventuele ruimingen. ”Specifiek voor Q-koorts zijn alle bedrijven die personeel voor de ruimingen hebben geleverd, bezocht voor een nagesprek en vragen. De bedrijven zijn echter net als ELI, zelf verantwoordelijk voor de (na-)zorg van hun mensen.” Dit loopt via de bedrijfsarts.
Berndes zegt dat ingehuurde Friese hulpbedrijven na de ruimingen een bijeenkomst met ELI hebben gehad in een hotel. ”Uitleg bij de ruimingen heb ik niet gehad. In het hotel hebben we het heel even over Q-koorts gehad. Ik wist ook nog niet dat ik besmet was.” De bedrijfsartsen van ELI onderhouden contacten met Q-koorts-poli’s in Den Bosch en Nijmegen. Berndes: ”Ze kunnen tegen mij wel zeggen ’ga maar naar de bedrijfsarts’, maar mijn bedrijfsarts weet helemaal niets van Q-koorts.”

Eén reactie

 • Ishtar

  Tja, even aan Verburg en ethische Klink vragen waarom dat zo is.
  Antwoord, economisch gewin gaat boven mensen levens.
  Het CDA zegt gewoon, ga maar bidden.
  LTO zegt gewoon, het was je lot.
  Maw, al val je dood neer, de cda kijkt alleen naar de bankrekening.
  Tja.........

Of registreer je om te kunnen reageren.