Rundveehouderij

Nieuws 311 x bekeken

Onderzoek verdenkingen Schmallenberg vereenvoudigd

Den Haag – Het onderzoeksprotocol bij een verdenking van een infectie met het Schmallenberg-virus bij een lam of kalf wordt vereenvoudigd. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) besloten.

Het huidige protocol is te kostbaar, gezien de situatie in Nederland, waarbij bekend is dat het virus in het hele land voor komt.
Bij de nieuwe werkwijze zal na een melding van een misvormd kalf of lam geen bedrijfsbezoek door voedsel- en warenautoriteit NVWA meer plaatsvinden. Op indicatie van de NVWA wordt het kadaver opgehaald door de GD-kadaverdienst. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren wordt vervolgens een vereenvoudigde sectie op het dier verricht, waarna hersenmateriaal zal worden getest op aanwezigheid van virusmateriaal door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad.
De meldplicht voor veehouders voor misvormde herkauwers blijft wel van kracht, in ieder geval tot ook in de rundveesector inzichtelijk is wat de impact van de huidige besmetting met het Schmallenberg-virus is geweest. "De systematiek en de doelstelling van de meldingen blijft hiermee overeind", aldus Bleker.
De dagelijkse update van het aantal meldingen en bevestigde gevallen van het virus blijft. Dinsdag waren er bij de NVWA 1.331 meldingen van verdenkingen van het Schmallenberg-virus. Bij 126 rundveebedrijven, 106 schapenbedrijven en 5 geitenhouderijen is het virus ook daadwerkelijk aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.