Rundveehouderij

Nieuws 1333 x bekeken

Nieuw geval Q-koorts op geitenbedrijf in Drenthe

Den Haag – In het Drentse Elim (gemeente Hoogeveen) is een nieuw geval van Q-koorts vastgesteld. Dat meldt het ministerie van landbouw.

De infectie kwam aan het licht door het tankmelkonderzoek dat iedere vier weken wordt gehouden. Het is het eerste geval van Q-koorts sinds december vorig jaar, toen de bacterie opnieuw werd aangetoond op een bedrijf in Vinkel, dat al eerder besmet was geweest. Het gaat om een bedrijf met 440 geiten. De dieren vertoonden geen klinische verschijnselen en de aflammerperiode op het bedrijf was net afgelopen. De VWA meldt dat het bedrijf voor zover bekend voldoet aan de vaccinatieplicht. De VWA onderzoekt de mogelijke oorzaak van de besmetting.
In april 2011 was het laatste geval van Q-koorts op een geitenbedrijf waar de infectie niet eerder was vastgesteld. Er zijn 99 geiten- en schapenbedrijven waar Q-koorts is vastgesteld. 58 bedrijven zijn inmiddels weer vrij verklaard van de ziekte.
Voor het besmette bedrijf gelden extra hygiënemaatregelen. Dieren mogen alleen worden afgevoerd naar de slacht. Ook geldt een uitmestverbod voor de duur van 150 dagen en een verbod op het uitrijden van mest. Alleen mensen die vanwege hun beroep het bedrijf bezoeken, mogen in de stallen. Andere bezoekers mogen tot 90 dagen na de besmetting niet worden toegelaten.
Sinds de grote uitbraak van Q-koorts worden alle melkgeiten en melkschapen in Nederland gevaccineerd tegen Coxiella burnetii. De vaccinatiecampagne is begin april begonnen. Alle dieren moeten voor 1 augustus zijn gevaccineerd. Ook bedrijven met een publieksfunctie zoals kinderboerderijen moeten de dieren vaccineren.
Q-koorts is overdraagbaar op mensen. Honderden mensen zijn ziek geworden door de bacterie. Bij het RIVM zijn 35 sterfgevallen van mensen met Q-koorts bekend. Volgens niet-officiële cijfers is het aantal ziekte- en sterfgevallen bij mensen hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.