Rundveehouderij

Nieuws 2939 x bekeken

Natuurhoeve presenteert Duurzame Weidezuivel

Benschop – Yoghurt- en toetjesproducent De Natuurhoeve heeft vandaag haar programma Duurzame Weidezuivel gepresenteerd.

Dat gebeurde tijdens de ’Dag van het groene genieten’ bij de zuivelfabriek in Benschop. Met het programma werkt de onderneming al vanaf januari 2011, samen met haar tien melkleveranciers, aan een beter leefklimaat voor mens en dier. Het kost volgens Kees Lekkerkerker van de Natuurhoeve veel tijd om een duurzaamheidsprogramma van de grond te tillen. Vandaar dat het even heeft geduurd voordat het programma kon worden gepresenteerd.
Het duurzaamheidprogramma van de Natuurhoeve bestaat uit de vier pijlers: koewelzijn, milieu en klimaat, regio en oorsprong en eerlijke samenwerking. Gekozen is voor samenwerking met CONO Kaasmakers. Zo volgen de leveranciers van de Natuurhoeve workshops van Cono en wordt er gebruik gemaakt van het zogenoemde Koe-Kompas, een meetinstrument voor dierwelzijn. Ook krijgen ze inzicht in het verder verduurzamen van hun bedrijf met hulp van bijvoorbeeld het Kringloop-Kompas, dat aanstuurt op lagere kosten en het behalen van milieu- en klimaatdoelen.
Elk jaar wordt er door de Natuurhoeve een thema centraal gesteld. Zo stond in 2011 koecomfort centraal, en is het dit jaar de bedoeling dat alle leveranciers er voor zorgen dat hun stallen worden uitgerust met koematrassen en voldoende koeborstels. Voor hun duurzaamheidsinspanningen ontvangen de melkveehouders maximaal 2,75 cent per kilo boven de totale melkprijs van FrieslandCampina inclusief prestatietoeslag en reservering op naam. Dit bedrag bestaat uit een weide- en kwaliteitpremie, en een vergoeding voor het behalen van gestelde doelen.
De Natuurhoeve verwerkt jaarlijk zo’n 10 miljoen liter melk van haar leveranciers. Het gaat volgens Lekkerkerker dan ook om een behoorlijke investering, die nu in de markt moet worden terugverdiend. Het assortiment yoghurt wordt voortaan verpakt in bekers waaraan goed is af te lezen dat de Natuurhoeve veel waarde hecht aan duurzaamheid. Komende tijd moet duidelijk worden of consumenten bereid zijn extra te betalen voor duurzaam geproduceerde zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.