Rundveehouderij

Nieuws 1142 x bekeken

Mona kan Natuurhoeve-toetjes niet uit schap weren

Arnhem – Mona slaagt er niet in om de concurrerende toetjes van De Natuurhoeve uit het winkelschap te weren. Dit blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem. Dit bevestigt een eerdere uitspraak in kort geding, dat vorig jaar in Utrecht diende.

Mona, eigendom van FrieslandCampina, eiste dat zuivelverwerker De Natuurhoeve zijn puddingtoetjes in ribbeltjesbeker van de markt zou halen en niet meer zou produceren. Volgens Mona lijken de puddingbekers van De Natuurhoeve en hun inhoud te veel op zijn producten.
Daar blijkt de rechter het voor de tweede keer op rij niet mee eens. De bekers van De Natuurhoeve zijn voldoende onderscheidend ten opzichte van elkaar om niet van 'slaafse navolging' of imitatie te spreken, is het oordeel.
De Natuurhoeve is erg blij met de uitspraak en heeft de vlag uit hangen. Het bedrijf hoopt dat FrieslandCampina nu zijn pogingen staakt om de concurrentie uit te schakelen. De zuivelgigant uit Amersfoort noemt de uitspraak teleurstellend. Te meer omdat Mona-toetjes voor het bedrijf een belangrijk product zijn op de Nederlandse markt, maar volgens een woordvoerder gaat het bedrijf niet in cassatie tegen de jongste uitspraak.
Mona is in de Benelux onbetwist marktleider met puddingtoetjes. De toetjes worden de laatste jaren geproduceerd in het Duitse Gütersloh.
De Natuurhoeve produceert sinds 2009 huismerktoetjes, voor onder meer Albert Heijn, Lidl en C1000. Sinds kort produceert het daarnaast toetjes onder het eigen merk GENIET!.
Ook in België wordt pudding in ribbeltjesbakjes geproduceerd, maar FrieslandCampina onderneemt daartegen geen actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.