Rundveehouderij

Nieuws 680 x bekeken

Melkveeuitstoot in eerste kwartaal schraal gebleven

Zoetermeer – Het aantal melkkoeien dat naar de slacht werd afgevoerd, is in maart 12,9 procent toegenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit gegevens over runderslachtingen van het productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE).

Niettemin is de uitstoot van dieren uit de melkveehouderij aan de schrale kant gebleven. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn bijna 8.000 minder beschikbaar gekomen voor de slachters dan in dezelfde periode van 2011.
Het beeld van een melkveehouderij waar de boeren zuinig zijn op hun dieren, dat al sinds september te zien is, wijzigt vooralsnog niet. Melkvee is dan ook duur. Een eersteklas melkkoe kost ruim 200 euro meer dan vorig jaar rond deze tijd.
Ook de mindere koeien, de 'quotumvullers', zijn aan de prijs. De slachtveenoteringen zijn vanwege de karige aanvoer van uitgemolken vee hoog opgelopen. Pas als in dit nieuwe melkseizoen de veehouders meer gaan vervangen kan dat veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.