Rundveehouderij

Nieuws 535 x bekeken

Melkprijs Garantiecertificaat tot nu toe gemiddeld

Emmeloord – Nederlandse melkveehouders die een Melkprijs Garantiecertificaat hebben afgesloten bij Dairy Trading Online (DTO) komen tot nu toe gemiddeld uit.

De eerste certificaten die bij melkveehouders zijn geplaatst, lopen vanaf 1 maart 2012. De prijs van dit certificaat is vastgesteld op 34 euro per 100 kilo.
Deze certificaten worden verrekend met de garantieprijs van FrieslandCampina. Deze is voor maart uitgekomen op € 34,25, en voor april op € 33,75. Op basis van het certificaat heeft de houder over maart 25 cent per 100 kilo moeten toeleggen. Over april is 25 cent per 100 kilo uitgekeerd.
DTO merkt dat vanwege de druk op de zuivelmarkt de interesse bij melkveehouders toeneemt om op basis van 34 euro alsnog garantiecertificaten af te sluiten. Dat is echter niet meer mogelijk. DTO werkt aan een tweede serie certificaten, maar die worden gezien de ontwikkelingen op de melkmarkt op een lager prijsniveau in de markt gezet dan de eerste certificaten. Het is nog niet bekend wanneer de tweede serie certificaten in de markt wordt gezet en wat het prijsniveau zal zijn.
DTO merkt dat het managen van melkprijsrisico's tot nu toe geen hoge prioriteit heeft bij melkveehouders, maar verwacht dat prijsrisicomanagement, richting afschaffing van het melkquotum in 2015, steeds meer in de belangstelling komt te staan bij melkveehouders.
Bij aankoop van melkgarantiecertificaten moet altijd 250 euro worden neergeteld voor behandelingskosten. Daarbij wordt 15 cent per 100 kilo melk per jaar aan administratiekosten in rekening gebracht. Dat is omgerekend 75 euro per jaar, voor een certificaat van 50.000 kilo melk (de minimale hoeveelheid).

Jan-Willem Veldman

Of registreer je om te kunnen reageren.