Rundveehouderij

Nieuws 8557 x bekeken 1 reactie

Lely introduceert automatische voerrobot

Emmen – Lely heeft tijdens een bijeenkomst in Emmen zijn nieuwe automatisch voerrobot de Lely Vector geïntroduceerd. De onderneming verwacht veel van deze innovatie.

”Deze voerrobot is net zo baanbrekend als de introductie van de eerste melkrobot”, aldus directeur Alexander van der Lely.
De Vector is een elektrisch aangedreven zelfrijdende voerwagen, in combinatie met een voerkeuken waar plaats is voor drie dagen voer. Het stroomverbruik is laag, 20 kWh per 150 koeien. Een mengwagen is geschikt voor het voeren van ruim 250 dieren. In de wagen gaat ongeveer 600 kilo product per keer. De voerwagen vindt zijn weg via metalen strippen op de vloer. Daar waar het voerhek zich bevindt, gebruikt de wagen sensoren om te bepalen waar hij het voer moet lossen. Groot voordeel van het systeem, ten opzichte van concurrenten, is dat de voerwagen zich niet via een rail voortbeweegt. Na het lossen wordt het voer meteen aangeschoven.
Het systeem lijkt vooral interessant voor veehouders die meer flexibiliteit willen. Volgens een van de testboeren bespaart de Vector hem acht uur in de week. Voorheen voerde hij zijn dieren met een zelfrijdende voermengwagen. Zijn werkzaamheden bestonden uit het eenmaal per dag voeren en diverse keren aanschuiven van het voer. Volgens Lely past de Vector goed in de ambitie van het bedrijf om een melkproductie van 2 miljoen liter per arbeidskracht te realiseren.
Officieel wil Lely nog niet bekend maken hoeveel het systeem gaat kosten. Volgens diverse Lely-medewerkers moet worden gedacht aan een investering van ongeveer een ton. Van der Lely geeft aan dat het systeem in elk geval goedkoper is dan een zelfrijdende voermengwagen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.