Rundveehouderij

Nieuws 705 x bekeken 1 reactie

’Importkaas verovert supermarktschap’

Wageningen – Ongeveer de helft van de kaas die in het zelfbedieningsschap van Nederlandse supermarkten wordt verkocht, is van goedkope buitenlandse herkomst.

Het gaat om een hoeveelheid van een kleine 50.000 ton. Deze hoeveelheid is bovendien sterk groeiend.
Dit maakte Bernard Veldhuyzen van kaashandelaar Zeijerveld bekend tijdens een bijeenkomst van het Genootschap ter bevordering van de Melkkunde.
De kaas in kwestie is veelal goedkope Duitse of Poolse foliekaas, maar die is niet als zodanig herkenbaar, omdat de kaas in Nederland wordt verpakt of omgepakt. Daardoor is ook op het bekende 'ovaaltje' niet te zien waar het product vandaan komt.
In totaal wordt jaarlijks zo'n 200.000 ton buitenlandse kaas geïmporteerd, maar een deel daarvan wordt ook gereëxporteerd. Een ander deel wordt gebruikt in de voedingsindustrie. Een relatief klein deel bestaat uit exclusieve buitenlandse kazen met een hogere marge voor de handel.
Ook veel handelaren zien de import van goedkope foliekaas met lede ogen aan. De marge erop is minimaal.

Eén reactie

  • jan1966

    Opnieuw het bewijs, de consument gaat voor de laagste prijs. Duurzaamheid is een leuk speeltje voor lieden als Wim Thus Cees 't Hart en Cees Veerman die vooral erg goed voor zich zelf zorgen en hun schaapjes wel op het droge hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.