Rundveehouderij

Nieuws 572 x bekeken

Franse PO's: 200 leden of 60 miljoen liter melk

Parijs – Producentenorganisaties (PO’s) van melkveehouders in Frankrijk moeten minstens 200 leden tellen of 60 miljoen liter melk vertegenwoordigen om erkend te kunnen worden.

Voor producties binnen een kwaliteitsgarantieysteem of een systeem met erkende herkomst volstaat 7 miljoen liter of 25 producenten.
Dat staat in het langverwachte ministerieel besluit (decreet) over de PO’s dat vandaag door het ministerie van landbouw in Parijs is gepubliceerd. De PO’s moeten een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over de melkcontracten, zoals eerder deze week al is vastgelegd in afspraken tussen kaasgigant Lactalis en de aan haar leverende melkveehouders.
Le Maire heeft het decreet over de veelbesproken PO’s kennelijk willen afhandelen voor de presidentsverkiezingen. Als daarbij de socialistische kandidaat Hollande wint, dan verliest ook de minister van landbouw zijn functie. Met het decreet geeft de minister de PO’s als het ware een officiële erkenning in de nieuwe structuur van de Franse melkwereld door het naderend afschaffen van de quota.

Of registreer je om te kunnen reageren.