Rundveehouderij

Nieuws 781 x bekeken

Europese zuivel vreest labelen kloonproduct

Brussel – De Europese Commissie zwengelt het debat over het kloneren van dieren opnieuw aan.

De Europese zuivelsector kan leven met elke uitkomst van dit debat, als verplichte labeling maar uitblijft. Dit zegt Joop Kleibeuker, secretaris-generaal van de Europese koepelorganisatie voor de zuivelindustrie EDA.
”Voor ons staat voorop dat de wens van de consument heilig is”, zegt Kleibeuker. ”De Europese zuivelindustrie zit niet te wachten op het klonen van dieren en op de komst van producten van gekloneerde dieren, maar we krijgen ermee te maken. Voor de humane gezondheid is zijn er geen zorgen, hebben zowel de Efsa als de Amerikaanse FDA meermaals bevestigd, wel kunnen er vragen zijn op gebied van ethiek en dierenwelzijn.”
De discussie is onontkoombaar omdat het Europees Parlement vorig jaar een ontwerp-richtlijn over Novel-foods verwierp omdat de Commissie daarin geen standpunten innam over het kloneren van dieren. Eurocommissaris John Dalli moest zijn werk deels overdoen. Hij begint met een discussieronde. Er gaan stemmen op om gekloneerde dieren en hun producten te labelen, zodat de herkomst altijd zichtbaar is. De zuivelindustrie vreest vooral zo’n uitkomst. ”Dat kan zorgen voor veel problemen in de relaties met andere handelsblokken.”
In de VS wordt in de veefokkerij al gewerkt met gekloonde stieren. Kleibeuker: ”Je moet dan niet hebben dat nakomelingen tot in het twintigste geslacht aangemerkt worden als gekloneerde dieren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.