Rundveehouderij

Nieuws 759 x bekeken

Europese inspectie waarschuwt Frankrijk over tbc-monitoring

Brussel/Grange – De bewaking van de Franse veestapel op runder-tbc laat veel te wensen over. Zelfs in de twee departementen waar de laatste jaren regelmatig runder-tbc voorkwam, is de controle laks en worden signalen die duiden op mogelijke besmettingen, genegeerd.

Dit stelt het Europese controlebureau voor voeding en diergezondheid FVO. FVO ging vorig najaar op bezoek in de departementen Côte d'Or en Dordogne. Juist omdat daar regelmatig runder-tbc voorkomt. Het constateerde uit de eerste hand dat dierenartsen bij de controle op runder-tbc veel aanwijzingen over te gebruiken testmethodes negeren en zich ook niet houden aan Europese richtlijnen. Verdachte bedrijven worden niet extra bezocht. Deze bedrijven blijven in de praktijk vaak ook maar voor korte tijd (72 uur of minder) verdacht.
FVO neemt de bevindingen uiterst serieus en waarschuwt Frankrijk voor het gevaar dat een besmetting met runder-tbc zich op deze manier heel gemakkelijk onopgemerkt kan verspreiden. De Franse autoriteiten hebben beterschap beloofd en stellen dat inmiddels ook maatregelen zijn genomen om de situatie te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.