Rundveehouderij

Nieuws 441 x bekeken

Efsa: klein aantal dieren besmet met Schmallenberg

Parma – Het aantal herkauwers in de Europese Unie dat besmet is geweest met het Schmallenberg-virus is laag in vergelijking met het totale aantal dieren in elke lidstaat. De meldt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) in een nieuw rapport over het Schmallenberg-virus.

Het virus is tot op heden in acht Europese lidstaten bevestigd (Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg). In het rapport heeft Efsa de geografische verspreiding en de impact van het virus in deze lidstaten geanalyseerd. Op basis van de gegevens concludeert Efsa dat er een stijging in het aantal besmettingen was te zien in negende week van 2012 (27 februari tot 4 maart). Dit werd gevolgd door een sterke afname in het aantal besmettingen in week 10 en week 11.
Volgens Efsa is het aantal dieren waarbij het Schmallenberg-virus is aangetoond relatief klein in vergelijking met het totaal aantal dieren. Op de Nederlandse bedrijven waar het virus is aangetoond, zijn in totaal 60.000 dieren aanwezig. Het virus is in Nederland bij 237 dieren aangetoond (0,4 procent van de dieren). Voor Duitsland geldt dat op de besmette bedrijven in totaal rond de 140.0000 dieren aanwezig zijn. Het virus is bij 1.120 dieren aangetoond (0,8 procent van de dieren). Efsa benadrukt dat mogelijk meer dieren besmet zijn geweest, maar waarbij het virus niet meer was aan te tonen.
Inmiddels wordt door verschillende farmaceutische bedrijven gewerkt aan een vaccin. Ook wordt onderzoek gedaan naar de risico's voor de volksgezondheid. In Duitsland zijn geen antistoffen tegen het Schmallenberg-virus aangetroffen bij boeren die in contact zijn geweest met besmette dieren. In Nederland loopt dit onderzoek nog. In het rapport zegt Efsa dat er momenteel geen bewijs is dat het Schmallenberg-virus ziekten bij mensen kan veroorzaken.
Efsa zal eind mei met een nieuw rapport komen waarin de impact van het Schmallenberg-virus op de diergezondheid, productie en dierenwelzijn nader wordt belicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.