Rundveehouderij

Nieuws 1169 x bekeken

Cono verlaagt, Bel houdt voorschot maart gelijk

Westbeemster/Schoonrewoerd – Leveranciers van Bel Leerdammer ontvangen over maart een netto voorschotprijs van € 33,37 per 100 kilo, Cono-leden ontvangen € 34,07 bij een jaarleverantie van 800.000 kilo en na aftrek van 7 cent PZ-heffing.

Dit blijkt uit bekendmakingen van beide kaasproducenten.
Bij beide bedrijven ontvangen de leden netto minder melkgeld. Bij Cono gaat het om een bedrag van € 1,05 per 100 kilo, bij Bel Leerdammer om 90 cent per 100 kilo.
Cono blijft vooralsnog de kaasproducent die het hoogste voorschot uitbetaalt over maart. Voor dit bedrijf gaat de stelling op dat producenten van merkkazen de daling van de zuivelprijs later merken dan producenten van gewone folie- en natuurkaas. Voor Bel Leerdammer lijkt dat minder van toepassing. DOC Kaas betaalt over maart 20 cent per 100 kilo meer uit. Dit bedrijf kent echter geen zomerheffing of wintertoeslag meer, terwijl Bel Leerdammer die nog wel heeft. Gecorrigeerd daarvoor betaalt Bel Leerdammer per 100 kilo toch meer uit dan DOC.
Deltamilk, dat ook geen merkkazen heeft, betaalt over maart een voorschot uit van € 34,25. Deze prijs is net als die van FrieslandCampina echter niet rechtstreeks aan de markt gerelateerd.
Bel Leerdammer houdt de vet- en eiwitprijzen over maart gelijk op achtereenvolgens € 3,10 en € 6,55 per kilo, Cono verlaagt de vetprijs met 20 cent naar € 3,10 en laat de eiwitprijs met 5 cent dalen naar € 6,95 per kilo.
Voor april noteert FrieslandCampina een daling van de voorschotmelkprijs met 50 cent. Hoogstwaarschijnlijk doet kaascoöperatie Deltamilk binnenkort hetzelfde.

Of registreer je om te kunnen reageren.