Rundveehouderij

Nieuws 445 x bekeken

BSE aangetroffen in Californië

Washington – Bij een koe afkomstig van een melkveebedrijf in Centraal Californië is BSE (gekkekoeienziekte) aangetroffen.

De besmetting is tijdens een routinecontrole aan het licht gekomen. Het vlees van de koe is niet in de voedselketen terecht gekomen. Dat meldt het Amerikaanse landbouwministerie.
Het gaat volgens het ministerie om een atypische variant. Wetenschappers denken dat de atypische varianten spontaan kunnen ontstaan. Klassieke BSE komt door besmetting van het voer. Het dier was volges persbureau Bloomberg minimaal dertig maanden oud. De exacte leeftijd is nog niet bekend gemaakt. Het gaat om het eerste BSE geval sinds maart 2006. Het is het vierde geval van gekkekoeienziekte in Noord-Amerika sinds 2003. De ziekte, boviene spongiforme encefalopathie (BSE), kan dodelijk zijn voor mensen als zij besmet vlees eten. Bij mensen kan BSE een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een aandoening die het zenuwstelsel aantast.

Of registreer je om te kunnen reageren.