Rundveehouderij

Nieuws 395 x bekeken

Zeker 100 gevallen runder-tbc in Frankrijk

Parijs – Nadat de ziekte de afgelopen jaren nagenoeg uit Frankrijk verdwenen was, zijn de laatste tijd weer aan de lopende band besmettingen met runder-tbc geconstateerd. Volgens het ministerie van landbouw zijn er op dit moment al zeker 100 gevallen geregistreerd, met name in de Dordogne en andere streken in het zuidwesten van het land.

Frankrijk heeft al in 2000 de runder-tbc-vrije status gekregen van de Europese Commissie. Als het aantal gevallen boven de 200 zou oplopen, dreigt Frankrijk die status kwijt te raken. Het ministerie heeft met het oog op de toenemende epidemie besloten een verhoogde waakzaamheid af te kondigen. Op bedrijven waar een besmetting wordt vastgesteld, worden alle dieren ook geruimd. Volgens Parijs wordt de besmetting vooral overgebracht door het wild.
In Groot-Brittannië heerst al jaren een epidemie van runder-tbc die zich ook nog steeds verder over het land uitbreidt. Ook daar wordt het wild, met name dassen, als belangrijke besmettingsbron aangewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.