Rundveehouderij

Nieuws 961 x bekeken

Voorzichtig optimisme over opheffen VS-beperkingen

Brussel – De VS wil beperkingen voor de import van rund- en kalfsvlees grotendeels opheffen. Dat staat in een wetsvoorstel dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt in Washington. Daarin worden de restricties voor import die te maken hebben met BSE opgeheven.

In Nederland worden de voorstellen met instemming begroet. Vooral de kalfvleesexport zou stevig kunnen profiteren van het opheffen van de beperkingen. Toch is er ook nog de nodige voorzichtigheid. De VanDrie Group bijvoorbeeld verwacht dat hervatting van de import van een reeks Europese landbouwproducten in de VS nog wel enige tijd zal kosten. Reden is dat de komst van extra Europees product politiek gevoelig kan liggen bij de Amerikaanse landbouwlobby, zeker in een jaar met presidentsverkiezingen.
De komende twee maanden is inspraak mogelijk op het wetsvoorstel, maar het ziet er toch naar uit dat er een eind komt aan jarenlange importbeperkingen voor rundvlees uit de EU die veel verder gingen dan de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) voorschrijft. Dat heeft volgens Europese en Nederlandse deskundigen ook te maken met de hormoonvlees-ruzie, die ook nog door de kwestie heen speelt. Een woordvoerder van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos meldt dat de Europese Commissie de voorstellen toejuicht. ”De nieuwe importeisen van de VS zijn in lijn met de eisen van de OIE. De Commissie ziet uit naar de hervatting van de export van rundvlees en rundvleesproducten naar de VS die sinds 1997 ten onrechte zijn geweigerd door de VS.”
EU-Commissaris Ciolos heeft het onderwerp inmiddels meerdere malen besproken met zijn VS-collega’s, hij noemt het wetsvoorstel een ’significante stap’. De Commissie is nu de inhoud van het wetsvoorstel aan het bestuderen en zal reageren richting de VS nadat ook belanghebbenden zijn gehoord. Overigens zal de Commissie de kwestie pas als opgelost beschouwen op de dag dat er werkelijk rundvlees zonder beperkingen op transport gaat richting de VS.
Volgens ingewijden in Brussel en Washington hebben vooral het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland goede papieren om snel te beginnen met exporteren naar de VS, daarbij wordt naast Nederlands ook Iers kalfsvlees genoemd als kansrijke product. In deze drie landen wordt ook voldaan aan andere criteria voor diergezondheid en voedselveiligheid, meent het APHIS, de inspectie voor dier- en plantgezondheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.