Rundveehouderij

Nieuws 1459 x bekeken

Toezicht op melkanalyse uitgebreid tot celgetal

Zoetermeer – Het toezicht op de analyse van boerderijmelk door het Rikilt wordt uitgebreid naar de bepaling van het celgetal.

Dit blijkt uit een mededeling van de commissie boerderijmelk van het Productschap Zuivel. Deze commissie is altijd erg spaarzaam in haar mededelingen, maar gemeld wordt dat het toezicht door het Rikilt op de vet- en eiwitanalyses van Qlip (verbonden met COKZ) naar tevredenheid loopt. Uit het Rikilt-toezicht blijkt dat meetverschillen bij het vetgehalte in het afgelopen jaar zijn afgenomen, terwijl die bij het eiwit zijn opgelopen. Daarbij blijven de verschillen altijd binnen de toegestane marges. Voor een vergelijking van het celgetalonderzoek wordt eerst een referentiemethode opgezet.
Al deze analyse zijn van groot belang voor de uitbetaling van het melkgeld aan de veehouder. Voor het toezicht door het Rikilt op Qlip en COKZ betaalde het PZ vorig jaar bijna 123.000 euro. Voor de controles door Qlip en COKZ betaalde het PZ ruim 1,1 miljoen euro.
Uit het reinheidsonderzoek van koemelk bleken vorig jaar overigens meer afwijkingen dan in 2010. Het percentage gradatie 2-melk was duidelijk hoger. Het vermoeden is dat dit komt door de natte zomer van 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.