Rundveehouderij

Nieuws 907 x bekeken

Schadeberekening Schmallenberg-virus gepland

Wageningen – Naar verwachting wordt er dit jaar nog een berekening gemaakt van de economische schade van het Schmallenberg-virus. Dat zegt Helmut Saatkamp van Wageningen UR.

Saatkamp, verbonden aan de leerstoelgroep Bedrijfseconomie in Wageningen, deed eerder al onderzoek naar de economische schade van blauwtong en klassieke varkenspest. De leerstoelgroep is hiermee de aangewezen partij om soortgelijk onderzoek voor het Schmallenberg-virus uit te voeren. ”Naar verwachting zullen we dit jaar al beginnen met het in kaart brengen van de financieel-economische schade van het Schmallenberg-virus. We hebben echter nog geen budget om dit onderzoek uit te voeren. In het geval van blauwtong werd dit onderzoek door het Productschap Vee, Vlees en Eieren gefinancierd. Ook zijn we zeer afhankelijk van virologen en epidemiologen die ons informatie kunnen verstrekken over het virus”, aldus Saatkamp.
Er is nog geen financier en de informatie over het virus is ook nog niet voldoende. Volgens Saatkamp is het echter wel realistisch dat dit jaar het onderzoek gaat plaatsvinden. ”Een raming van de schade is belangrijk als nulmeting om te beslissen welke maatregelen moeten worden ingezet. Bij de blauwtong heeft dit geleid tot vaccinatie bijvoorbeeld. Het liefst doen we het Schmallenberg-onderzoek nog voordat het knuttenseizoen in mei/juni begint. Maar dat wordt wat kort dag”, aldus Saatkamp.
De geplande schadeberekening voor het Schmallenberg-virus zal zich toeleggen op de directe schade (bestrijdingskosten tijdens uitbraak, dode dieren), vervolgschade (exportverbod, prijsdalingen) en schade tijdens de herstelperiode (terugwinnen exportmarkten).

Of registreer je om te kunnen reageren.