Rundveehouderij

Nieuws 3709 x bekeken 1 reactie

Pachter kan gestaakt bedrijf niet zomaar overdragen

Assen – Een pachter kan een melkveebedrijf na staking niet zomaar overdragen aan een collega-pachter, Zelfs niet als de pachter sterk staat door het ontbreken van een schriftelijke pachtovereenkomst.

Dit heeft de pachtkamer in Assen uitgesproken in een zaak tussen een verpachter en de opvolgers van een overleden pachter in Zuidlaren. De oorspronkelijke pachter had jarenlang een mondelinge pachtovereenkomst met een grondeigenaar. Het pachtte 15 hectare land en een boerderij. Na zijn overlijden namen twee zoons het bedrijf over, maar staakten het in 2000. De opvolger van de oorspronkelijke pachter verpachtte het bedrijf daarop aan maatschap van zijn broer en een derde betrokkene. Sinds 2010 eist de verpachter daarom dat de nieuwe pachters de pacht stoppen en het bedrijf ontruimen. De pachtkamer in Assen oordeelde deze eis terecht. Niet omdat de verpachter eenzijdig een mondelinge overeenkomst kan staken, ook niet als hij niet meer te maken heeft met de oorspronkelijke pachter of diens opvolger. Wel omdat sinds een aantal jaren het bedrijf is gestaakt door de opvolger en omdat de vervangende maatschap geen rechten kan claimen op de oude overeenkomst.

Eén reactie

  • info204

    Het lijkt me verstandig dat de schrijver de uitspraak nog eens goed doorleest. Hij zal er dan achter komen dat dit wel een zeer slechte samenvatting van de uitspraak van de Pachtkamer is.

Of registreer je om te kunnen reageren.