Rundveehouderij

Nieuws 2921 x bekeken 5 reacties

Meer landen sluiten grenzen voor Nederlands fokvee

Den Haag – Steeds meer landen sluiten de grenzen voor Nederlandse fokvaarzen en fokmateriaal vanwege het Schmallenberg-virus.

Anderen landen stellen aanvullende eisen. Probleem is dat zonder medewerking van Brussel een individueel land in principe niet aan deze extra eisen kan voldoen.
Officieel hebben Rusland, Oekraïne, Marokko, Egypte en Jordanië de grenzen voor Nederlandse fokvaarzen gesloten. Probleem is dat nog niet alle landen die hun grenzen vanwege Schmallenberg hebben gesloten dit officieel hebben gemeld bij de Nederlandse autoriteiten.
Zo ging het in de afgelopen weken mis met een transport van dertig fokvaarzen naar Algerije. Volgens Reinoud van Gent, directeur van exportorganisatie Veepro, heeft Algerije laten weten al afgeven importcertificaten te accepteren. Dit blijkt in de praktijk echter niet het geval. De fokvaarzen stonden daardoor volgens Van Gent zes dagen vast in Spanje. Door medewerking van de Nederlandse en Spaanse autoriteiten konden de fokvaarzen uiteindelijk worden verkocht aan een Spaanse partij, en kon worden voorkomen dat de dieren moesten worden afgevoerd voor de slacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt naar aanleiding van meldingen van exporteurs contact op met landen die Nederlands fokvee weren, maar daar nog geen officiële melding van hebben gedaan.
Ook wat betreft de export van fokmateriaal hebben diverse landen hun grenzen voor Nederland gesloten. De Verenigde Staten en Japan hebben hun grenzen voor zowel rundersperma als runderembryo’s gesloten. Argentinië, Japan, Kazachstan, Marokko, Oekraïne en Rusland hebben hun grenzen gesloten voor rundersperma.
Duidelijk is dat de exporteurs veel hinder ondervinden van opgelegde beperkingen door derde landen vanwege het Schmallenberg-virus. Van Gent laat weten dat er sprake is van een dip in de export. Wel verwacht hij dat zodra er meer kennis over het virus voorhanden is, de beperkingen snel kunnen worden opgeheven.

Laatste reacties

 • keesvlot

  Zijn we eindelijk van de blauwtong af, krijg je deze weer. Je zou bijna aan een verborgen politieke agenda denken !

 • wwwwwwwwwww

  In bovenstaand stuk van Jan Willem Veldman staat dat door medewerking van van de Nederlandse en Spaanse autoriteiten de fokvaarzen uiteindelijk verkocht konden worden aan een Spaanse partij,hier had echter moeten staan ' ondanks de tegenwerking en het slappe,lakse optreden van de Nederlandse nVWA waar niemand een beslissing en verantwoordelijkheid durft te nemen ' konden de dieren uiteindelijk toch aan een Spaanse partij verkocht worden ,waar de nVWa liever had gezien dat de dieren voor de slacht zouden zijn afgevoerd om zo op een makkelijke manier van alle problemen af te zijn.

  Auke de Haan

 • miniatuur

  HELEMAAL MET JE EENS AUKE, DE NEDERLANDSE NVWA VEEL BLABLA MAAR ANDERE KANT MET DE SCHRIK IN DE BILLEN VOOR ALLE PROBLEMEN WEG LOPEN TE BANG OM ZELF EENS DE NEK UIT TE STEKEN EN LATEN ZIEN WAAR ZE VOOR STAAN

 • NoordHollander

  probeer iets niet met schelden te bereiken dat werkt niet en daarvoor is deze website niet gemaakt de bedenkelijke slechte regels en voorschriften in ons land in vergelijking met bijvoorbeeld duitsland waar volop veilingen gehouden kunnen worden verdienen wel aandacht van de instanties en veehouders in de betreffende organisaties en bestuurders

 • w.lammersen1

  met dank aan de media . de hoeveelheid aan berichten over het virus zullen je laten denken dat het hier echt verrot is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.