Rundveehouderij

Nieuws 359 x bekeken 1 reactie

Herkomstleus op Faire Milch niet toelaatbaar

München – Melkveehoudersorganisatie BDM mag op straffe van een boete van 250.000 euro in Duitsland voor zijn melkmerk Faire Milch geen reclame meer maken met de leus ’Kommt ausschliesslich von Höfen aus Ihrem Bundesland’, ofwel ’Komt altijd van boerderijen uit uw bondsland’.

Dat heeft het Oberlandesgericht in München beslist. De al enkele jaren in diverse instanties draaiende zaak was aangespannen door de Wettbewerbszentrale, de eigen mededingingsscheidsrechter van het Duitse bedrijfsleven. Deze arbiter stapte naar de rechter omdat de faire melk slechts in één fabriek wordt verwerkt, maar in diverse deelstaten wordt verkocht. Dat de melk altijd uit het bondsland van de koper komt, strookt derhalve niet met de werkelijkheid.
De Wettbewerbszentrale bestreed voor de rechter ook dat de gegarandeerde melkprijs voor de boer geen 40 cent per liter is, omdat slechts 25 procent van de melk als faire melk wordt verkocht en de rest tot andere zuivelproducten wordt verwerkt. Die klacht wees het Oberlandesgericht evenwel af.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.