Rundveehouderij

Nieuws 1808 x bekeken

EU verhoogt importquota rundvlees

Straatsburg – De Europese invoerquota voor rundvlees van hoge kwaliteit uit de Verenigde Staten en Canada gaan in augustus omhoog. Daarmee lijkt er een definitief einde te zijn gekomen aan een bijna 25 jaar durend handelsconflict tussen de EU enerzijds en de VS en Canada anderzijds.

Gisteren stemde het Europees Parlement (EP) in met het voorstel van de Commissie om de importlimiet voor kwaliteitsrundvlees te verhogen tot 48.200 ton per jaar. In afwachting daarvan trokken de twee Noord-Amerikaanse landen eerder al heffingen op specifieke Europese producten in. Die waren ingesteld als vergelding voor de weigering van de EU hormoonvlees toe te laten.
”Hiermee eindigt een langdurig handelsconflict”, zei de christendemocratische rapporteur Godelieve Quisthoudht-Rowohl tijdens een debat in het EP. ”Dat is een win-win-situatie. Het parlement heeft een stap gezet, die de Europese landbouwsector in staat stelt weer vooruit te plannen en dat zal de trans-Atlantische betrekkingen versterken.”
Het geschil over de invoer van hormoonvlees loopt al sinds 1988. In 1996 gaf de Wereldhandelsorganisatie WTO de Verenigde Staten en Canada de bevoegdheid om handelssancties aan de Europese Unie op te leggen, wat ook gebeurde. Dit belemmerde de uitvoer van onder meer rund- en varkensvlees, Roquefortkaas, chocolade en vruchtensappen. In mei 2009 kwam het eindelijk tot een akkoord, waar dit jongste besluit een uitvloeisel van is.
De EU blijft wel vasthouden aan het hormoonvleesverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.