Rundveehouderij

Nieuws 388 x bekeken

DMK-coöperaties mikken op bundeling

Zeven/Everswinkel – De drie coöperaties achter zuivelconcern DMK Deutsches Milchkontor werken met het oog op de vereenvoudiging van de besluitvormingsstructuur en organisatie op volledige bundeling.

De oude coöperatieve verenigingen Nordmilch, Humana Milchunion en Molkereigenossenschaft Bad Bibra – de aandeelhouders van het een jaar geleden door hen opgerichte DMK – moeten daarmee plaatsmaken voor één nieuwe coöperatie. Aan de nu nog bestaande verschillen in de melkprijzen die DMK aan de coöperaties uitbetaalt, kan als gevolg daarvan ook een eind worden gemaakt. De ledenraden hebben zich al achter dit plan opgesteld en het woord is nu aan de afzonderlijke leden. De opzet is om de zaak in de loop van het jaar rond te hebben.
Nadelen heeft de operatie volgens de door de concerntop verstrekte informatie niettemin ook. De fiscus zou bij fusie namelijk aanspraak kunnen maken op 8 à 9 miljoen euro overdrachtsbelasting voor de grondtransacties die de bundeling veroorzaakt, zo blijkt uit een publicatie in bondsorgaan Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe.De nu nog drie DMK-coöperaties hebben samen 12.000 leden/leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.