Rundveehouderij

Nieuws 548 x bekeken

CVI onderzoekt knut op Schmallenberg-virus

Lelystad – Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is begonnen met het testen van eerder gevangen knutten op het Schmallenberg-virus.

Volgens Wim van der Poel van het CVI gaat het om de knutten die vorig jaar in het kader van het blauwtongonderzoek zijn gevangen. Dit knuttenvangprogramma wordt ook in België, Duitsland en Frankrijk uitgevoerd. In België is door onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen het Schmallenberg-virus in knutten inmiddels al aangetoond.
”In Nederland zijn we hier ook mee begonnen. We kunnen dat nu pas doen omdat de knutten eerst gedetermineerd moeten worden in het kader van het blauwtongonderzoek. Dit is zeer bewerkelijk omdat bij elke knut de vleugelstructuur moet worden bekeken. Nu dat inmiddels is gebeurd kunnen we beginnen met het testen van de knutten op het Schmallenberg-virus. De conditie waarin de knutten zijn bewaard (gedroogd of in alcohol) zijn echter niet ideaal voor het virusonderzoek, maar we verwachten de resultaten op korte termijn toch te hebben. De kans is groot dat we dezelfde resultaten als de Belgen krijgen”, aldus van der Poel.
De uitkomsten hiervan zijn belangrijk voor vervolgonderzoek. Met de gegevens van de knutten kan het CVI verder onderzoeken om welk type knut het gaat, of deze meer virus kan reproduceren dan andere knutten en in welk leefgebied deze knut voorkomt.
Tot en met maandag is het Schmallenberg-virus in Nederland in 56 runderen, 101 lammeren en 5 geiten aangetoond. In Noord-Brabant is het virus het vaakst aangetoond in kalveren (10) en in Noord-Brabant en Limburg het vaakst in lammeren (beide 18). Nog steeds loopt het aantal meldingen van misvormde kalveren harder op dan de lammeren. Tot en met maandag zijn er 948 meldingen van misvormde kalveren binnengekomen, dat zijn er 116 meer dan vorige week maandag.

Of registreer je om te kunnen reageren.