Rundveehouderij

Nieuws 820 x bekeken 1 reactie

Bouwstop tot juni 2013 geitenhouders

's-Hertogenbosch – Geitenbedrijven in de provincie Noord-Brabant mogen tot 1 juni 2013 geen nieuwbouw plegen. Dit heeft het college van gedeputeerde staten bekendgemaakt.

De geitenhouderij voelt zich totaal overvallen door het besluit. Bekend was dat de provincie dit voorjaar een nieuw besluit moest nemen over de geitenhouderij. Eind vorig jaar was overal in het land de bouwstop voor geitenbedrijven – een jaar eerder ingesteld in verband met de Q-koorts – opgeheven.
Brabant besloot in oktober als enige de bouwstop met een half jaar te verlengen. Nu komt daar dus opnieuw een jaar bij. Dit stelt het college van gedeputeerde staten in ieder geval voor.
Als reden wordt opgegeven ’de voortdurende onduidelijkheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden’ van deze bedrijven. Verantwoordelijk gedeputeerde Yves de Boer was gisteren niet bereikbaar voor een nadere toelichting.
Voorzitter Jeanette van de Ven van de LTO-vakgroep Geitenhouderij en woonachtig in de provincie Noord-Brabant is verrast door het besluit.
Ze heeft vooraf geen signalen gekregen dat een verdere verlenging van de bouwstop in de lucht hing, zegt ze. Van de Ven noemt het besluit ook niet logisch. ”We hebben al lange tijd geen enkele besmetting meer gehad. De vaccinatie van de dieren is in dat opzicht heel effectief geweest. Wat nog gekker is: als men denkt dat er nog steeds een gevaar dreigt, van geitenmest bijvoorbeeld, dan mogen we nu zelfs geen maatregelen nemen om de situatie nog veiliger te maken. We mogen immers ook geen afgeschermde mestoverslagen bouwen.”
Van de Ven meent dat de Brabantse geitenhouderij hiermee tot zondebok moet dienen voor de gehele intensieve veehouderij.

Eén reactie

  • vanvelthoven71

    wat een eenzijdige benadering . een bouwstop voor burgerwoningen [lees woonwijken] in de nabijheid van intensieve bedrijven [schapen/geitenbedrijven]
    komt niet in hun woordenboek voor .als er dan toch nog zoveel onduidelijkheden zijn over gezondheidrisico s voor omwonende ,zouden ze zo iets meteen in moeten voeren maar nee hoor .dit is gewoon een geld kwestie [boertje pesten]
    of een bouwstop voor burgerwoningen invoeren tot het rapport van de gezondheidsraad er is of nu vandaag nog de bouwstop voor veehouderijen er af gooien

Of registreer je om te kunnen reageren.