Rundveehouderij

Nieuws 1080 x bekeken 2 reacties

Achterblijvende melkprijs Cono over afgelopen jaar

Westbeemster – Cono Kaasmakers betaalt over 2011 een melkprijs inclusief nabetaling en ledengeld uit van € 37,91 per 100 kilo. Daarmee betaalt de coöperatie de leden een lagere melkprijs uit dan FrieslandCampina en Nemelco. Van Bel Leerdammer en DeltaMilk is nog geen definitieve melkprijs bekend.

Volgens de prijvergelijking die Boerderij Vandaag hanteert voor een jaarleverantie van 800.000 kilo is het verschil in uitbetaling tussen FrieslandCampina en Cono 64 cent per 100 kilo in het nadeel van de laatste. Een Cono-lid ontvangt dan € 38,17 exclusief btw, een FrieslandCampina-lid ontvangt € 38,81.
De uitbetaling van Cono wordt gedrukt door een reservering van € 1,75 per 100 kilo melk voor de bouw van een nieuwe kaasfabriek. Ook in voorgaande jaren is hiervoor gereserveerd.
Nog een factor die Cono parten speelde was smaakbederf bij een deel van de kazen als gevolg van het gebruik van tarwegistconcentraat (tgc) in veevoer. Dit probleem is verholpen, maar veroorzaakte grote schade. Cono heeft het gebruik van tgc verboden.

Laatste reacties

  • sjakie

    Klaas, wat toch weer een tendentieuze kop. Ik heb je bij het AgD al eens wijs proberen te maken dat 98% van de Cono-leden weidt en meedoet aan Caring Dairy. Goed voor twee keer een bonus van 0,53 euro bovenop de contante melkprijs. Eric Hulst heeft dus wederom de reservering zo aangepast dat Cono voor deze 98% enkele dubbeltjes meer uitbetaalt als regionale concurrent RFC. Er is dus absoluut geen sprake van een achterblijvende melkprijs. Volgend jaar toch eens wat beter het huiswerk maken...

  • klaas.van.der.horst1

    Hoi Sjakie,

    Je vat het blijkbaar op als tendentieus. In onze melkprijsvergelijking wordt wel de weidetoeslag meegenomen, maar niet Caring Dairy. Het zou kunnen dat we dat moeten aanpassen omdat de deelname inmiddels zo hoog is (zoals je aangeeft) dat we die ook als standaard moeten zien. Feit blijft dat Cono dit jaar niet meer met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dat constateren we niet om Cono te plagen, maar is feitelijk een afwijking tov van de voorgaande jaren. Hoeft ook geen ramp te zijn. Er is ook het een en ander gebeurt, en dan is nog veel geld nodig voor de nieuwe fabriek. Grote kans dat Cono de afstand volgend jaar weer weet te vergroten. Bedrijf blijft het op zich prima doen, toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.