Rundveehouderij

Nieuws 2329 x bekeken 3 reacties

Vlagtwedde geeft groen licht voor groot melkveebedrijf

Vlagtwedde - De Gemeente Vlagtwedde heeft melkveehouder Ad Buys toestemming verleend voor het aanvragen van de benodigde vergunningen voor de bouw van een melkveebedrijf voor 1.800 runderen. Met dertien tegen vier stemmen gaf de gemeente afgelopen dinsdagavond groen licht.

Een gepland melkveebedrijf voor duizend koeien en achthonderd stuks jongvee in buurtschap Hebrecht bij Bourtange  roept veel reacties op. Aanhangers van de Partij voor de Dieren protesteerden gisteren, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, tegen de komst van het bedrijf bij het gemeentehuis van de gemeente Vlagtwedde in Sellingen. Ook de Statenfracties van Groenlinks en de Partij voor de Dieren in Groningen menen dat een stal met 1.800 koeien met een oppervlakte van 10 hectare het landschap aantast en slecht is voor dierenwelzijn en volksgezondheid.
Als de vergunningen zijn aangevraagd komt volgens Auke Spoelstra, adviseur van Buys, Gedeputeerde Staten aan zet. Zij moeten een zogenoemde Verklaring van geen bedenkingen afgeven om de plannen daadwerkelijk te kunnen realiseren. “Ik verwacht geen problemen”, aldus Spoelstra. Wel is het volgens hem  goed mogelijk dat de procedure nog een tijd gaat duren. Zeker als tegenstanders van de plannen hun zienswijze en beroep gaan indienen, wat in de lijn der verwachtingen ligt. “Dan zou het nog wel twee jaar kunnen duren.”

Laatste reacties

 • willem jan

  mooi dat dit nog kan
  en hoezo geen familie berdijf het is toch een familie die dit bedrijf gaat starten en ze gaan er toch ook werken

 • info104

  Ja hoor wie is er weer op tegen , de partij voor de dieren , laat ze maar naar de oostvaardersplassen gaan wat daar gebeurd is tenminste dierenmishandeling daar loopt op dit moment geen beest rond die genoeg te vreten kan krijgen en eruit ziet als een schraal scharminkel en dan een grote ..... hebben over een boer die 1000 stuks gaat houden en ze goed verzorgt , niemand moest op dat soort partijen stemmen, ze kunnen alleen maar kretiek leveren ,nooit komt er iets positiefs van hun als we het goed doen.

 • klaasjan

  Beste mensen,

  Gelukkig ziet de gemeente Vlagtwedde de realiteit wel onder ogen. Ze hebben hun rug recht gehouden!
  Wat zou het geweldig zijn dat we als Nederlanders weer trots kunnen zijn op onze agrarische sector! Een sector die levensvatbaar wil zijn op de lange termijn vraagt om een keuze van de ondernemer. Deze keuze kan extensivering- of intensivering zijn. Naar mijn mening hebben beide een goede kans in Nederland. Maar om de groeiende wereldbevolking op een verantwoorde wijze te blijven voeden zijn efficiente- intensieve en duurzame productiewijzen nodig.
  Duurzame veehouderij vraagt aandacht voor de mens, het dierenwelzijn, het milieu en winstgevendheid. Ontwikkeling van grote bedrijven verdient dan ook alle steun. Juist in dit soort concepten kan er geinvesteerd worden in de meest moderne arbeids- dier en milieuvriendelijkste systemen. Het kleinschalige nostalgische karakter is er niet meer, maar het familiebedrijf blijft bestaan. Belangrijk is dat de grote stallen goed ingepast worden in omgeving en open staan naar de maatschappij (bijvoorbeeld zichtruimte). Spreek daarom liever van goede duurzame initiatieven! ipv over aantallen en alle facetten van grootschaligheid negatief belichten (emotie en geen realiteit)! Met deze initatieven zien we dat er een toekostbestendige sector staat. We moeten veel trotser zijn op onze Nederlandse boeren met hun prachtige, lekkere, gezonde en voor veel mensen niet onbelangrijk betaalbare producten!!!!
  Klaas-Jan Krijgsheld

Of registreer je om te kunnen reageren.