Rundveehouderij

Nieuws 500 x bekeken

Verkoop Nieuw-Zeelandse grond opnieuw uitgesteld

Wellington – De verkoop van Nieuw-Zeelandse grond aan de Chinese investeringgroep Shanghai Pengxin is opnieuw uitgesteld.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de Nieuw-Zeelandse overheid de economische voordelen, die de overname van de zestien zogenoemde Crafar-melkveebedrijven door de Chinezen met zich meebrengt, te hoog heeft ingeschat. De overheid moet de aanvraag voor overname opnieuw bekijken.
Eind januari gaf de Nieuw-Zeelandse regering in principe het groene licht voor overname van de Crafar Farms (7.892 hectare melkveebedrijf) door het Chinese bedrijf. Een rivaliserende groep investeerders spande echter een rechtzaak aan tegen de overname door de Chinezen. Deze groep biedt wel veel minder geld (171,5 miljoen dollar, ofwel 107,5 miljoen euro), maar volgens deze groep is dat omdat de Chinezen bijzondere voorwaarden hebben bedongen.
Volgens de rechter moet de overheid onderzoeken of de overname door de Chinezen meer economisch voordeel oplevert, dan een overname door een Nieuw-Zeelandse koper.
Een woordvoerder van Pengxin laat tegenover de Washington Post weten verrast te zijn door de uitspraak, maar er van uit te gaan dat de overname alsnog door de Nieuw-Zeelandse overheid wordt goedgekeurd.
De verkoop van bijna 8.000 hectare Nieuw-Zeelandse grond aan een Chinese investeringsgroep leidt tot veel ophef. Voorstanders wijzen op de gunstige effecten voor de internationale handel, terwijl tegenstanders vrezen voor een negatieve invloed op de Nieuw-Zeelandse economie. Zuivel is het grootste exportproduct van Nieuw-Zeeland.
Duidelijk is dat het besluit om de al twee jaar in surseance verkerende Crafar Farms aan een Chinees bedrijf met stevige overheidsinvloed te verkopen, veel emoties heeft losgemaakt. In de voorbije twee jaren is al bijna 70.000 hectare landbouwgrond aan buitenlandse investeerders verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.