Rundveehouderij

Nieuws 888 x bekeken

Veeverlosser vrijuit na afvoeren rund na mislukte geboorte

Den Haag - Het veterinair tuchtcollege heeft een klacht tegen een veeverlosser ongegrond verklaard.

De klachtambtenaar verweet de veeverlosser dat hij een veehouder geadviseerd zou hebben om een koe, die na een mislukte geboorte nog een deel van een overleden kalf in zich droeg, ter slachting naar het slachthuis te laten brengen. De klachtambtenaar eiste een boete van 1.000 euro op te leggen.

Omdat de geboorte van een kalf niet vlotte, heeft een veehouder de veeverlosser ingeschakeld. Het lukte ook de veeverlosser niet het dode kalf uit de koe te krijgen, toen is besloten het kalf in delen te verwijderen. Ook dit mislukte. De veeverlosser heeft de veehouder laten weten dat hij een dierenarts moest inschakelen en dat hij het dier zo snel mogelijk moest afvoeren.
Het tuchtcollege acht hiermee niet bewezen dat de veeverlosser de veehouder heeft geadviseerd het dier voor noodslachting aan te bieden. Het vervoer van de koe en het aanbieden van het dier voor de slacht is volgens de tuchtrechter de verantwoordelijkheid van de veehouder en de transporteur. Het dier had niet vervoerd mogen worden, in dit stadium van de dracht. De AID ontdekte het transport bij controle bij het slachthuis, waar het dier werd aangevoerd. De koe lag in de veewagen.

Bij een vergelijkbare zaak kreeg een dierenarts een waarschuwing opgelegd. De dierenarts had een verklaring gegeven voor noodslachting na een abortus bij een koe. Het zeven maanden oude kalf, deels ontbonden, kon hierbij niet geboren worden. Nadat de dierenarts de vrucht slechts deels kon verwijderen, is besloten de koe af te voeren naar het slachthuis. De dierenarts oordeelde dat de koe fit genoeg was voor transport en dat het vervoersverbod voor dieren rondom afkalven niet geldt voor dieren die verwerpen. Het veterinair tuchtcollege oordeelt dit als onjuist handelen en legt de dierenarts een waarschuwing op. De betrokken veehouder en transporteur kregen proces-verbaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.