Rundveehouderij

Nieuws 238 x bekeken 1 reactie

Toeslag minder belangrijk voor groeiend melkveebedrijf

Giessenburg - Bij groeiende melkveehouders krijgt de melkprijs een veel groter aandeel in het inkomen dan de bedrijfstoeslagen. De markt is belangrijker dan Brussel. Dat betoogden het Europarlementslid Esther de Lange (CDA) en voorzitter Siem-jan Schenk van LTO Noord donderdagavond in Giessenburg op een seminar over het EU-landbouwbeleid dat LTO Noord en de regionale Rabobank hadden georganiseerd.

Orienteer je vooral op de markt en de melkprijs, was hun advies aan vooral door melkveehouders massaal bezochte bijeenkomst. ,,U moet proberen een groter deel te krijgen van het geld dat de consument aan zijn boodschappenmandje besteedt’’, zei De Lange. In het parlement ijvert zij voor maatregelen waardoor de primaire producent een groter aandeel krijgt van wat in de zuivelketen aan melk wordt verdiend.

Bij de groeispurt die veel melkveebedrijven nu en in de nabije toekomst doormaken groeit het aantal toeslagrechten meestal niet in die zelfde mate mee, betoogde Schenk. Bovendien gaat de uitkering over de toeslagrechten na 2014 aanzienlijk omlaag omdat Nederland 8 procent van het te verdelen bedrag moet inleveren ten gunste van nieuwe lidstaten en omdat het totaalbedrag dan over 1,9 miljoen hectare verdeeld moet worden, terwijl nu over 1,4 miljoen ha. ,,De schaalvergrotende melkveebedrijven ontgroeien de toeslagen’’, concludeerde Schenk.

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    ja he he lekker logisch.
    afschaffen die toeslagrechten. -alle subsidies- laat de markt zijn werk doen. zo wordt de melkvee houderij niet meer afhankelijk van den haag- lees brussel- door subsidie afhankelijk gemaakte veehouders, kunnen niet overleven in een vrije markt situatie. maar waarschijnlijk gebeurd dat toch niet want het is wel makkelijk als je netto inkomen word verschaft door brussel. dan hebben ze een stok om mee te slaan-AID-

Of registreer je om te kunnen reageren.