Rundveehouderij

Nieuws 331 x bekeken

Schotland: liever geen vee uit Schmallenberg-gebieden

Edinburgh – Alle organisaties in de Schotse veehouderij hebben boeren opgeroepen om ‘de uiterste voorzichtigheid te betrachten bij het invoeren van vee uit gebieden waar Schmallenberg heerst.’

In dit stadium is de ziekte niet notificeerbaar waardoor de Schotse regering ook geen invoerverbod kan afkondigen.
Dat staat in een verklaring van de betrokken organisaties. 'Wij zijn bezorgd over het risico van het nieuwe virus dat de schapen- en rundveehouderij in een toenemend aantal landen in Europa en steeds meer delen van Engeland bedreigt." Volgens de Schotse veewereld brengt het invoeren van dieren tijdens de periode waarin de knutten actief zijn een hoger risico met zich mee, waardoor het virus op zich ook actief kan worden in Schotland zelf. ‘’Dieren kunnen voor de invoer niet betrouwbaar worden getest op SBV en er is geen goede antibody-testmethode beschikbaar voor de ziekte.’’ Als invoer van dieren onvermijdelijk is, doe dat dan in ieder geval in de periode waarin de knutten het minst actief zijn, aldus de verklaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.