Rundveehouderij

Nieuws 5410 x bekeken 11 reacties

Rabo: markt kan extra melk na 2015 aan

Sidney – Melkveehouders in Nieuw-Zeeland en Australië hoeven zich geen zorgen te maken over de afschaffing van het Europese melkquotumsysteem. Dat is de boodschap van zuivelanalist bij de Rabobank Kevin Bellamy aan melkveehouders op het zuidelijk halfrond.

Bellamy sprak de afgelopen dagen met melkveehouders in Nieuw-Zeeland en Australië. In deze landen bestaat de angst dat de zuivelwereldmarkt, na afschaffing van het quotumsysteem in 2015, wordt overspoeld met melk. Bellamy acht het onwaarschijnlijk dat deze vloedgolf aan melk er daadwerkelijk komt. De melkproductie in Europa kan na de afschaffing van de quota niet ongebreideld groeien. Elk land binnen de EU heeft volgens Bellamy eigen beperkingen. In Nederland speelt de milieugebruiksruimte een belangrijke beperkende factor. In Denemarken staan de banken niet te springen om de melkveehouders nog zwaarder te financieren. Ierland wil de melkproductie fors opvoeren, maar loopt tegen een beperkende verwerkingscapaciteit aan.
Bellamy gaat ervan uit dat er na 2015 binnen de EU ongeveer 9 miljard kilo extra melk wordt geproduceerd. Zo’n 3,6 miljard kilo kan volgens hem worden opgenomen door de Europese markt. De rest moet buiten de EU worden afgezet. Gezien de groeiende consumptie moet dit volgens de Rabobank geen probleem zijn. De extra melk zal niet alleen worden afgezet op de voor Nieuw-Zeeland en Australië belangrijke markten in Azië en China. Ook Rusland en het Midden-Oosten zijn voor de EU belangrijke markten.

Jan Willen Veldman

Laatste reacties

 • paul.gld1

  de zuivelnoteringen zijn allemaal aan het dalen, dus zoveel extra melk kan de markt niet aan....

 • Hans Brasil

  Tja, het zou wel raar zijn als de Rabo wat anders zou zeggen, nu ze nog volop bezig zijn om de NL melkboeren hun financieringen door de strot te duwen. Uitbreiden jongens, kom op, stilstand is achteruitgang. Aangezien de meeste varkenshouders al weg zijn, zoeken ze hun slachtoffers nu in de melkerij. En boerderij.nl roept Giggity Giggity Goo Yeah!!!!

 • Mels

  Hans Brasil,ik ben het volledig met je eens,al wil de uitbreidende veehouder met een nog groter bouwende buurman ,want dat is het een stallenbouw wedloop,het niet zien en ook begrijpen ze niet dat ze tegen de mestwetgeving aanbotsen en niet zo zachtjes ook,als er echt zoveel meer gemolken gaat worden komt er evenzoveel meer mest op de markt die wel afgevoerd moet worden want op eigen bedrijf aanwenden zal bij de meeste niet meer lukken,vraag ik te raden wat er met de afzetprijs gaat gebeuren en trouwens ook met de melkprijs die voor de consument niet lager zal worden en dus blijft het weer aan de verkeerde stok hangen.

 • jasperg

  Mest hoeft niet een probleem te zijn, er zijn op lossing! Mest scheiden en de boxen rijden, afzetten naar fruittelers...

 • Mels

  Is scheiden gratis?Zo ja dan mag je komen scheiden en gebruik ik de dikke fractie na het planten want dat past me wel en met mij nog wel meer telers,alleen kost het helaas allemaal meer dan kunstmest dus gaat het (nog)niet gebeuren.

 • wzandbergen1

  Nu kunnen ze bij de rabo nog leningen verstrekken, maar wanneer het 2015 is gaan de meeste veehouders meer melken. Meer melk zorgt voor melk overschot, daarmee een afname van melkgeld, daardoor inkomen afname. Met een afnemende inkomen komt de rente en aflossing onder druk. Of de rabo dat zal overleven? Het is wel duidelijk waar de letters rabo voor staan: Ruimt Alle Boeren Op.

 • Mels

  Er zijn er alleen nog niet veel die dit willen zien en ook vergeten ze de fabrieken,als die de melk niet kunnen afzetten of verwerken heeft meer melken geen enkele zin,maar we wachten af wie er gelijk krijgt.Denk dat het de Raborovers alleen te doen is om de winst van nu of er zitten waarzeggers in de besturen dat is natuurlijk ook mogelijk.

 • meilof

  je zou ook naar voerprijzen moeten kijken.want ver houding kosten opbrengsten is helemaal zoek

 • Snel

  bij de varkenshouderij zaten ze er met hun prognose ook falikant naast

 • W Geverink

  Inschattingsfoutje ?

 • nhoj

  mm

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.