Rundveehouderij

Nieuws 402 x bekeken

Oekraïners vrezen hardere sancties in kaasoorlog

Kiev/Moskou – Oekraïense voedingsbedrijven vrezen dat Rusland nog hardere sancties tegen hen treft in de zogenoemde kaasoorlog tussen beide landen.

Steeds openlijker wordt er over gesproken dat niet analoge kaas het echte probleem is, maar het feit dat Rusland Oekraïne in de douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan wil dwingen. Oekraïne geeft op dat punt niet toe, dus liggen er mogelijk meer sancties in het verschiet, zo melden Oekraïense en Russische bronnen.
Het hoofd van de Russische Consumentenbescherming, Gennadi Onisjtsjenko, liet onlangs weten dat Rusland de import van Oekraïense kazen mogelijk weer zal toestaan, maar – zo waarschuwde hij – als meer zuivelvreemde ingrediënten worden gevonden in Oekraïense kaas, dan volgen nog strengere maatregelen. Tot nu toe heeft Rusland ruim de helft van de Oekraïense kaasexport stilgelegd. Het eerste verbod trof gelijk de twee grootste fabrieken die produceerden voor de Russische markt, plus nog een aantal kleinere bedrijven. Van de Oekraïense kaasproductie gaat ongeveer 20 procent naar Rusland.
Oekraïense bronnen schatten de schade van de Russische maatregelen nu op bijna 230 miljoen euro op jaarbasis.
Oekraïne is inmiddels bezig andere afzet voor haar kazen te vinden. De minister van landbouw was onlangs in Jordanië, waar hij de verkoop van kazen heeft besproken.
Opvallend is dat Oekraïne niet rept over aanpassing van de kaasreceptuur. Volgens de Oekraïners zijn veel van de Russische beschuldigingen ronduit onwaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.