Rundveehouderij

Nieuws 1109 x bekeken

Melkveehouders Forfarmers presteren prima

Lochem – De ruim 1.800 melkveehouders die deelnemen aan het managementprogramma Agroscoop van Forfarmers, hebben een goed jaar achter de rug. Ze behaalden over 2011 een gemiddeld saldo van € 31,88 per 100 kilo meetmelk. Dat is € 3,47 per 100 kilo meer dan over 2010, meldt Forfarmers.

De voercoöperatie meldt dat het positieve verschil bijna volledig toe te schrijven is aan de betere melkprijs. Het voer werd juist duurder en had per saldo een drukkend effect op de marge. Volgens Forfarmers zijn de totale krachtvoerkosten per 100 kilo meetmelk in 2011 gestegen naar € 5,99. De belangrijkste oorzaak hiervan is een hogere mengvoerprijs vanwege de hogere voergrondstofprijzen in 2011. Wel zijn in 2011 de technische kengetallen verder verbeterd.
De productieresultaten op melkveebedrijven zijn in 2011 wederom gestegen. De melkproductie per koe bedraagt gemiddeld 8.591 kilo melk met een vetpercentage van 4,48 en een eiwitpercentage van 3,58. Met deze stijging in het eiwitpercentage verstevigt Forfarmers naar eigen zeggen haar positie als nummer 1 in melkeiwit. De gestegen melkproductie en de hogere gehalten zijn volgens het bedrijf grotendeels toe te schrijven aan het energiewaarderingssysteem Melk, waarmee Forfarmers de voeders optimaliseert. Forfarmers signaleert ook dat melkveebedrijven in staat zijn om een steeds hogere levensproductie per melkkoe te realiseren. Zo ligt de productie per afgevoerde melkkoe in 2011 op 30.772 kilo. Dat is een stijging van 199 kilo ten opzichte van 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.