Rundveehouderij

Nieuws 503 x bekeken

Melkveehouderij in noordwestelijk deel Duitsland krikt resultaten verder op

Berlijn - De melkveehouderij in de noordelijke Duitse deelstaten heeft in het lopende bedrijfsjaar 2011/12 de wind mee, zij het niet meer in die mate als in het vorige jaar. Dat is de visie van de federatie van Landbouwkamers, het Verband der Deutschen Landwirtschaftskammern in een eerste prognose over de jongste resultaatontwikkeling van de bedrijven.

Volgens deze prognose krikken de melkveehouders in de noord-westelijke helft van Duitsland hun bedrijfsresultaat met tussen de 10 tot 20 procent op. Dat komt gemiddeld neer op een verbetering met 10.000 tot 20.000 euro naar 70.000 tot 80.000 euro. De prognose gaat uit van een melkprijs die 3,5 cent (ofwel 10 procent) hoger is dan in 2010/11. ”Mede door een grotere productie en grotere productiviteit is een omzetplus van 12 procent uit de melk zeer waarschijnlijk,” aldus de Landbouwkamers. Ook de prijzen voor slachtvee en kalveren zijn hoger (11 procent) dan in het vorige bedrijfsjaar. Negatieve factoren zijn de opnieuw gestegen voer-. energie- en kunstmestprijzen.

De positieve ontwikkeling geldt voor de melkveespecialisten in Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De veehouders in Rijnland-Palts zijn minder goed af. De melkverwerkers in deze regio (waaronder Milchunion Hocheifel en Hochwald) kunnen dit jaar in tegenstelling tot onder meer marktleider DMK, maar ook bijvoorbeeld Molkerei Ammerland, de positieve trend van de melkprijsontwikkeling niet volgen, zo wordt geconstateerd.

Het bedrijfsjaar loopt van juli tot juli en 2011/12 is daarmee voor ruim de helft voorbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.