Rundveehouderij

Nieuws 249 x bekeken

Hollandse kaas zweeft in de ruimte

ISS - De nieuwe voorraad Nederlandse kaas beweegt zich nog wat onwennig door het ruimtestation ISS waar de Nederlandse astronaut André Kuipers momenteel verblijft.

Met een speciale vrachtraket werd het ruimtestation recent voorzien van een nieuwe voedselvoorraad, waaronder een flinke partij Old Amsterdam kaas.

Bij zijn vertrek naar de ruimte, in december nam Kuipers al 10 kilo kaas mee. Voor kaasfabriek Westland uit Huizen was het nog een hele klus, omdat de verpakking aan veel eisen moet voldoen om ruimtebestendig te zijn. Zo moet de kaas wel houdbaar blijven, ook als het geruime tijd niet gekoeld kan worden. Jonge kaas was daardoor niet mogelijk. Ook moet de kaas passen in de voedselcontainers, waardoor het in stukken van 3 bij 10 centimeter moest worden verpakt.
Astronauten die in ISS verblijven mogen naast het voedsel dat de Amerikaanse en Russische ruimtevaartorganisaties aanbieden ook zelf voedsel meenemen. Kuipers hoefde hier niet lang over na te denken. Hij wilde kaas van Hollandse bodem, in het bijzonder Old Amsterdam.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.